Alopecia

Vad är Alopecia?

 

Alopeci är det medicinska ordet för håravfall och är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem låter alla hårsäckar gå in i vilofasen, vilket resulterar i att håret faller av. Trots att det är sjukdoms klassat så är det varken skadligt eller smärtsamt fysiskt, men kan så klart vara psykiskt påfrestande.

Det finns tre olika typer av alopeci.

Alopecia areata

Den vanligaste varianten av alopeci, det betyder att man tappar håret fläckvis, från en liten kal fläck till större områden där lite eller inget hår alls växer. Vanligast är att det börjar på huvudet, men även övriga delar på kroppen kan drabbas, som skägg eller ögonbryn.

 

Alopecia totalis

Betyder att man tappar allt hår på huvudet.

 

Alopecia universalis

Betyder att man tappar allt kropps hår, inklusive ögonfransar, ögonbryn och kroppsbehåring.

Även andra områden på kroppen kan drabbas av sjukdomen, det är finger och tånaglar. Det är för att det finns biologiska och kemiska likheter mellan hår och naglar.

 

I dagsläget finns det ingen möjlighet att förutse vem som får Alopeci. Sjukdomen är lika vanlig hos kvinnor som hos män och kan uppkomma vid vilken ålder som helst, men ca 60% utvecklar sjukdomen före 20 års ålder och två tredjedelar som får alopeci är yngre än 30år. Det finns större chans för återväxt om alopeci startar sent i livet. 5% som får Alopecia areata utvecklar det senare till Alopecia totalis.

Det finns inte någon kulturell disposition för sjukdomen. Människor över hela världen har blivit drabbade. I Sverige är det ca 150 000 personer som har någon form av alopeci.

 

Orsaken till att håret faller av är kroppens reaktion på aktiviteten i hårsäcken. Alopeci behöver alltså inte vara en permanent sjukdom. Hårsäcken befinner sig i ett vilostadium och i de flesta fall är återväxten stor.

En utlösande faktor till sjukdomen är stress. Ofta har de drabbade varit med om någon traumatisk händelse eller upplevt en lång pressande period. 

Om man haft allvarligare infektioner i kroppen så kan det vara en utlösande faktor.

De flesta, (ca90%) förlorar inte allt sitt hår, utan har perioder av fläckvis hårlöshet.

 

Kan vara ärftligt

Som regel kan symtomen finnas längre tillbaka i släktledet. 20% av de som drabbas kan namnge minst en släkting som drabbats tidigare. Man har även sett att det är vanligt hos personer med atopisk dermatit till exempel böjveckseksem.

 

Tyvärr finns det inte något botemedel idag, men forskningen går framåt och flera länder så som Ryssland och USA testar ett nytt läkemedel. Hur det påverkar kroppen på sikt återstår att se, det fortsätter att testas, men för närvarande finns det inte i Sverige.

Även om det inte finns något botemedel så kan hårförlängning i många fall underlätta den psykiska påfrestningen.

 Hairtalk har världens mest skonsamma metod för just hårförlängning med sina patenterade fästen och tejp som är utvecklat just för hår. Man kan välja att sätta Hairtalk enbart för att fylla ut de områden som saknar hår för att återskapa den fyllighet man hade innan sjukdomen. Det sliter ingenting på det egna håret och kan sättas om flertalet gånger.

Det är en hudläkare som bäst kan ställa diagnosen Alopeci. Även om diagnos ställs av en allmänläkare så måste den bekräftas av hudmottagningen för att få intyg och hjälp med eventuell anskaffning av peruk eller bidrag till hairwear. Kolla vad som gäller i just ditt landsting, det kan variera. //HAIRTALK.SE

 

Vi på salong U-zone har ett samarbete med landstinget med Hairtalk Hairwear, ifall du är berättigad till bidrag så kan de användas hos oss, välkommen www.u-zone.se 

 

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Våra behandlingar
Kurser
Övrigt
Moms visas: